Shoppa klimatsmart

Har du funderat på hur mycket du värnar om klimatet när du handlar? Det finns faktiskt många olika sätt du kan göra detta på, oavsett om det gäller kläder, prylar eller saker du behöver hemma.

Det mest miljöeffektiva sättet att konsumera är att återanvända klädesplagg, men du kan också undvika att köpa nytt och fokusera på begagnat. Här nedan har vi tagit med några av de viktigaste punkterna när det gäller klimatsmart shopping.

1.     Minska antalet köp du gör

Det är alltid bra att fundera kring det du handlar. Behöver du verkligen varan? Eller är det bara tal om ett impulsköp? Du kan även shoppa mer klimatsmart genom att hyra eller låna, alternativt köpa begagnat. I medier läser vi ofta om arbetet mot en grönare värld, men det gäller verkligen att vara självkritisk och se sig själv i spegeln.

Vill du tänka på naturen och samtidigt minska elkostnaden kan du exempelvis shoppa efter solceller, något du hittar i butiker som PrylStaden. Dessa bidrar långsiktigt med renare el och minskar utsläppen, även om det givetvis innebär en investering till en början.

2.     Återanvänd så mycket du kan

Om du tröttnar på kläder som du inte använder kan du ge bort dem. Ett ytterligare sätt att återanvända gör du genom att besöka loppisar, något som ofta finns i ditt närområde. Detta är också användbart om du vill tjäna en slant på saker du inte behöver.

3.     Skänk bort onödiga prylar

Genom att bli av med saker du inte behöver kan du ge andra möjligheten till klimatsmarta köp. Skulle materialet inte längre kunna användas så återvinns det på en förbränningsanläggning istället. Detta leder i sin tur till både fjärrvärme och el.