När förlossningen går som en dans

1742-1

Det är inte direkt lätt att föda barn. Många upplever smärtor som inte är av den här världen. Du förlorar kontrollen över din kropp och bara väntar på att allt ska vara över. Men ändå så är det något som kvinnor hela tiden upprepar med sin egen fria vilja. För även om det är svårt att föda barn och gör ont så är det samtidigt ett helt underbart mirakel. När du väl håller din lilla bebis i famnen så är det nästan som att du glömmer allt som skett bara minuter innan. 

Men det många inte tänker på är att det inte måste göra så ont. Du kan föda barn med ett visst mått av kontroll och glädje, även utan starka mediciner. Genom att förbereda dig i god tid kan du förbättra upplevelsen för både dig och din partner. Eftersom det är en så fantastisk sak att få barn så är det väl värt att undersöka hur du kan göra så att din förlossning går som en dans. 

Hjälp att klara av en förlossning

Det är klart att kvinnan bär dem största bördan, om man kan kalla det så. Dels är det hon som får hormoner som rasar genom kroppen, leder som töjs ut och en urinblåsa som verkar vara full dygnet runt. Sedan är det hon som ska få ut vad som känns som en jättebebis. En del har beskrivit det som att bli överkörd av en lastbil. Ibland kan situationen försvåras av att du inte planerat för graviditeten. Men även om allting är programmerat så kan det vara jobbigt. Var inte rädd för att föda barn, du kan få stöd och hjälp. 

1742-2

Redan på ett tidigt stadium kan det vara bra att se vilka alternativ som finns för en lyckad förlossning. Lyckad i den mening att den inte blir traumatisk. Det är klart att komplikationer alltid kan tillstöta, men det är inget man kan veta i förväg. Så förbered dig på en helt vanlig födsel och bestäm dig för hur du skulle vilja att den går till. 

Enklare att föda barn

För även om det är du som kvinna som måste föda fram barnet så finns det hjälp att tillgå. Många vill ha en så naturlig födsel som möjligt. Det betyder inte att det måste göra så ont som möjligt. Bland annat så kan du lära dig lite mer om profylax. På de speciella kurser som finns så får du lära dig hur du ska andas på ett kontrollerat och effektivt sätt. Bara en sådan sak kan minska smärtorna och ge dig en trevligare upplevelse. 

Andra gör graviditetsyoga och lär sig inte bara andas men även att behärska musklerna. Du får mer information om hur kroppen fungerar och hur du kan behålla en någorlunda form av kontroll vid förlossningen. Redan nu har du kommit en bra bit på vägen till att förenkla och kontrollera födseln på ett helt annat sätt. 

Något som vuxit till sig är yrket som doula. Det är ett grekiskt ord som beskrivs för att beskriva en kvinna som står vid din sida genom graviditet och födsel. En kvinna som vet vad det handlar om och som kan vara till stor hjälp. Tillfredsställande att jobba som doula och bistå kvinnor när de föder barn. Hon är inte sjuksköterska eller har något som helst att säga till om dina medicinska val. Däremot så är hennes uppgift att ge både dig och din partner stöd. 

Acceptera all den hjälp du kan få

Att äta sunt och motionera är en grundläggande regel för god hälsa. Det spelar ingen roll om du är gravid eller inte, det här är basen för allting. Men när du väntar barn är det extra viktigt att ta hand om din kropp. Även om det är en helt naturlig process så lägger den ganska mycket tryck på din kropp. Du ska inte bara äta sådant som är bra för dig, men även för den lille som är helt beroende av dina val. 

Sedan är det egentligen ganska naturligt att fortsätta med andra förberedelser inför den stora dagen. En profylaxkurs är en bra start, för både dig och din partner. Gå igenom det ni får lära er tillsammans med doulan, så att alla är samstämmiga och förberedda. Hon kan allt det där men varje par eller kvinna är annorlunda, och det är här som hennes expertis verkligen kan komma till sin rätt. Aftonbladet rapporterar om en förlossningsdans som spreds över hela världen. 

Med alla dessa förberedelser har du också större chans att allting går som en dans. Det kommer att göra ont, men du kan klara av det. Ofta är det rädslan som spelar dumma spratt med dig. Ju mer du kan om förlossningar desto lättare brukar det vara. Hoppa dock över alla hemska historier om när det gått fel eller folk har haft dåliga upplevelser. De kan du läsa om senare, när du själv har återhämtat dig. 

1742-3

Behovet av att föda utan rädsla

Hur naturligt det än är så är en graviditet ett stort steg för de flesta familjer. Även om du redan har andra barn så är det annorlunda varje gång. Du kanske inte varit illamående med tidigare graviditeter men klarar inte av att äta någonting vid ett senare tillfälle. En del jobbar fram till veckan de ska föda, medan andra är sjukskrivna nästan hela tiden. För det mesta kan du dock bidra till att må bättre själv genom att följa de instruktioner du får. 

Att kunna föda utan rädsla är en gåva som du kan ge dig själv. Lär dig hantera smärtan genom andningen och andra fysiska övningar. Ta hjälp av en doula, din partner, släktingar eller vänner. För när du känner dig trygg så brukar det bli lättare med förlossningen. Samtidigt så är det inte alla som lider så mycket. En del föder fram sitt barn snabbt och utan allt för stora smärtor. Men genom att vara förberedd på det värsta kan du hantera vad som än kommer din väg. Sedan är det bara att njuta av en liten skrynklig varelse som ligger på din mage och bara väntar på att få börja sitt liv ute i det fria.