Hur kan vi konsumera mindre?

Många människor faller in i konsumtionsfällan. Denna fälla inkluderar ständiga nyinköp av diverse olika produkter. Samtidigt är nog dessa människor medvetna om att deras beteende inte leder till något gott. De skulle lika väl kunna planera deras inköp och fokusera mer på kvalitativa saker. Tyvärr är det inte så enkelt att sluta med ett inövat mönster.

En anledning till detta är all reklam. Vi blir bombarderade med konsumtionshets dagligen. Många människor saknar också riktiga fritidsintressen. De kan därför inte fylla ut deras tid med något vettigt. När man dessutom jobbar heltid vill man kunna unna sig saker. Allt detta skapar en ond spiral.

Låt oss dock fokusera på de grundläggande faktorerna. Vi får tidigt lära oss vikten av att spara. Detta är något som vi har i ryggraden från hemmet eller skolan. Det borde därför inte vara så svårt för oss att leva upp till detta. Utan konkreta tips blir det dock svårt.

Har du någon gång tänkt på att kvalitativa kläder och saker håller längre? Du kan i princip köpa en dyr skjorta som håller i mer än 10 år och som fortfarande ser bra ut. Köper du däremot en billig skjorta kommer den sannolikt inte hålla i mer än ett år.

Utslaget över en lång period tjänar du därför pengar på att köpa dyrt och mer sällan. Det gäller bara att komma över den barriär som tenderar att stoppa oss när något kostar lite mer.

Du kan dock motivera dig med att det inte bara handlar om din ekonomi. Det handlar också om planetens framtid. Kortsiktig konsumtion skadar miljön på många olika sätt. Låt oss gå in djupare på denna fråga och de åtgärder vi kan vidta för att komma till bukt med problemet.

Miljöpåverkan

Det finns flera anledningar till att konsumtionen påverkar miljön. Låt oss kolla på några anledningar:

Frakt leder nästan alltid till mer utsläpp. Många gånger importerar vi saker från andra sidan jorden. Tänk då på att varorna måste färdas en lång distans, ofta med flyg eller båt. Detta är också i längden ineffektivt. Vi har tillräckligt med kunskap och resurser för att tillverka saker i vårt eget land. Många företag jagar dock efter högre marginaler, och dessvärre kan det vara billigare att importera vissa saker.

E-handeln är en annan viktig faktor. Företagsledare inom denna sektor pratar ofta om att deras verksamheter inte påverkar miljön mer. Samtidigt måste vi vara medvetna om att många väljer att få varorna transporterade hela vägen till deras hem. Detta skapar en stor miljöpåverkan, oavsett vad man säger. Man måste därför fråga sig om framtiden faktiskt finns på internet. Man pratar ofta om att den fysiska handeln inte kommer finnas kvar i framtiden. Det kan dock vara så att det är bättre att kunderna faktiskt åker till en och samma butik när de vill handla något.

Det finns en lösning på allt detta; konsumera mindre. Vi har redan lyft varför det är en bra idé. Vi har också gett dig tips och råd om hur du kan handla mer långsiktigt.

Någonstans måste det bli trendigt att tänka mer på miljön och faktiskt agera därefter. Att bara posta på sociala medier betyder inte att man faktiskt har genomfört en förändring.

Vi måste helt enkelt sluta jaga bra priser. Detta gäller både för företag och privatpersoner. Om du exempelvis ska köpa en ny telefon bör du köpa en modell som faktiskt håller länge. Du bör också köpa skal och annat som skyddar telefonen.      

Vikten av inte falla för trender

Köpa en ny tv, en resa eller nya Pro Max skal. Dessa val ställs vi in för varje dag. Frågan är hur livet skulle se ut om vi inte behövde ta dessa beslut. Vi tror att livet skulle bli mycket enklare. Varför skulle man egentligen vilja lägga sina hårt införtjänade pengar på en massa saker?

Vi har i denna artikel försökt lyfta faktorer som kan göra ditt liv enklare. I grund och botten finns det alltid legitima skäl till att inte konsumera så mycket. Miljön är en viktig orsak. Du kommer inte göra planeten en tjänst om du faller för konsumtionshetsen.

I grund och botten kan man dock inte begära att människor är insatta i miljöfrågorna och att de lever ett liv som inte utsätter planeten för onödig påfrestning. Vi kan dock välja att leva ett liv som ger oss en bättre framtid. För att få en bra framtid behöver man pengar.

Du kan lika väl lägga dina pengar på börsen i stället för konsumtionssaker som du inte behöver. Detta ger dig bättre framtidsutsikter samt ett lugnare liv. Visst kan man förlora pengar på börsen. Långsiktiga sparare har dock varit vinnare under flera decennier. Det finns flera studier som bevisar detta.