Hur du kontrollerar dina arbetstider

Det är ganska många som jobbar varje dag från 9 till 17. Som balanserar hem, förskolor och fotbollsträningar med ett liknande schema. För att inte tala om de som pendlar mer eller mindre långt till jobbet. Allt det här kan göra att vardagen känns som ett stafettlopp. Du trivs med det mesta, det är bara så mycket att hinna med. 

Om det gick att kontrollera arbetstiderna så skulle kanske inte alla jobba just de här timmarna. Istället skulle de lägga sitt jobb så att barnen slapp gå upp i ottan. En del skulle hellre jobba eftermiddag och kväll lite mer för det passar deras personliga vanor. Men allt det här är naturligtvis inte möjligt. Förutom för en liten grupp som valt att jobba mer fritt. En grupp som fortsätter att växa till sig. 

Komma igång med friare arbetstider

Ett alternativ om du vill styra din arbetstid är att starta eget. Men då är det oftast tvärtom. I början jobbar du dubbelt så mycket och du måste verkligen ha tur eller vara i rätt bransch om du ska kunna dra dig tillbaka vid ett senare tillfälle. Du kan också bli konsult. Återigen så beror det på vad du håller på med, men ofta så handlar det ju om kortare gig eller uppdrag. 

Att jobba via bemanning är ett sorts konsultjobb. Och inom vården så har du aldrig problem med att få jobb.  De söker alltid efter någon som kan fylla ett hål. Med en bemanningssjuksköterska har du alltid tillräckligt med personal. En fördel här är att vissa uppdrag är långa, så det blir som ett vanligt jobb. Men om du vill styra vilka tider du jobbar så tar du bara sådana uppdrag som passar dig. Ett alternativ kan vara att jobba på som vanligt under vissa perioder, för att sedan vara ledig lite längre tider där emellan. 

2065-7-2

Att jobba inom vården

De som jobbar med sjukvård av olika slag gör en fantastisk insats. Det går utöver den medicinska hjälp som ges. Och detta gäller speciellt sjuksköterskorna som har en närmare kontakt med patienterna. Det är till dem de anhöriga vänder sig för att få svar på sina frågor. Ofta så är du bekymrad och förvirrad när något händer. Då kan en kompetent och vänlig sjuksköterska göra stor skillnad. 

Samtidigt så är det ett tufft jobb. Här om någonstans så är obekväma arbetstider vanliga. Du kan inte släcka ner en avdelning bara för att klockan har blivit mycket. Något som ofta tas upp i förhandlingar är att lönen inte motsvarar ansvaret. Det kan nämligen vara mycket stress, även på en relativt lugn avdelning. Som tur är finns det många som ger mycket på jobbet. De möter både patienter och deras anhöriga med respekt och vänlighet. Det är inte svårt att hitta jobb till sjuksköterska

Fördelar med bemanning

För sjukhus och andra institutioner är bemanningsföretagen guld värda. Det är inte alltid så lätt att hitta personal fort. Och patienterna kan inte alltid vänta. Plus att de måste balansera det med de snäva budgetar som de flesta jobbar med. Att hålla sig inom ramarna för de pengar som finns kan innebära att det är anställningsstopp. Då passar det bra med bemanning, speciellt när det handlar om att täta ett tillfälligt hål. 

De som väljer att jobba via bemanningsföretag har flera anledningar till varför de trivs med det. Bestäm dina egna arbetstider med jobbet som bemanningssjuksköterska. Flexibilitet och frihet är viktiga orsaker. Du kan välja att bara ta uppdrag som är på morgonen, eller helgerna, eller när du än önskar jobba. Det går att kombinera med studier eller barnpassning, och allt annat som du vill hinna med. 

Lönen är högre, även om du själv måste tänka på semester och andra återkommande utgifter. Och när du anmäler dig till ett bra bemanningsföretag så vet du att de tar hand om dig. De hittar seriösa uppdrag, och ibland kan du gå ännu längre med dem. Det är flera som blivit egna företagare, och allt för att de startade upp med bemanning.

Så fördelarna är många och varierade. Det är klart att du inte får vissa av de förmåner som kommer med att ha fast anställning. Men alla är olika och vad som passar en person är inte lika viktigt för en annan. Har du en bra utbildning, som sjuksköterska till exempel, så kan det löna sig att se lite närmare på vad bemanning egentligen handlar om. 

Hitta din kallelse

Det är fortfarande många som väljer vårdutbildning. En anledning kan vara att det alltid finns jobb inom den här sektorn. Oavsett vad som händer i världen så kommer det alltid att behövas sjuksköterskor. Men ett stort antal väljer även den här inriktningen för att de trivs med det. De tycker om människor och vill hjälpa dem. Rörande artikel i Expressen om tjejen som ville jobba som sjuksköterska. 

En del känner sig inspirerade av någon som hjälpt dem. Alla som varit i en svår situation av något slag vet hur viktigt det är med en person som står dem nära. Det kan vara en kurator, läkare, lärare eller någon annan som har ett inflytande på dig. Ibland så väcker det känslor inom dig som du inte ens visste om fanns där. Kan du sedan flytta över dessa känslor på en utbildning och ett yrke så har du tur. Det gör det lättare att gå till jobbet när du tycker om det du håller på med. 

Sjuksköterskor som jobbar när de vill

För att vara riktigt fri att jobba när du vill så kanske du måste ha en egen firma. Och en viss ekonomisk frihet att jobba utan stor press på att tjäna pengar. Det är dock inte helt omöjligt, tvärtom så är det faktiskt många sjuksköterskor som nått fram till sitt mål. En del har gjort det genom att komma igång med något eget. Kanske genom vissa kanaler, men ändå på egen hand. 

Andra fortsätter att jobba via bemanningsföretag. De måste också balansera allt de har att göra här i livet. Eller kanske allt de väljer att hålla på med. Men det kan bli lite lättare när du inte är fast på jobbet. När du kan jobba deltid de perioder då det passar dig bättre. Eller jobba extra mycket när du har behov av mer pengar, eller när du har tid att göra det. 

Med andra ord så handlar det om att göra det du vill här i livet. Hitta ett sätt att klara av allt utan att bli stressad. Bemanning kan vara det bästa som hänt för dig. Så utnyttja de möjligheter som finns. En sjuksköterska har aldrig svårt att hitta jobb. Utan hen kan ofta välja något som är intressant.