Hållbara tips för julen

Julen handlar inte om att få dyra presenter, utan om att fira vänskap med familj och nära och kära. Istället för att fokusera på hur mycket pengar du spenderar under julen (för låt oss inse det, vi spenderar ofta mer än vi förväntade oss), kan du försöka omvärdera vad som verkligen betyder något för dig under julhelgen.

Ge kvalitet i stället för kvantitet!

Du kan till exempel ge vänner och familjemedlemmar omtänksamma presenter genom att ta reda på vad de tycker om och ge dem gåvor som återspeglar deras intressen. Istället för att spendera mycket pengar på att köpa dyra saker från vår önskelista.

Det spelar ingen roll om du kämpar och bara har råd med en liten gåva eller om du har några kronor över: varje gåva som är gjord med kärlek och omtanke har ett värde. Problemet i dag är hur mycket pengar vi spenderar på saker till oss själva och spontant köper dyra saker från vår önskelista. Vi köper en sak för att äga den, men när vi kommer hem igen har vi redan glömt den eftersom det finns så många andra saker i våra liv som kämpar om vår uppmärksamhet.

Det kanske låter klyschigt, men de bästa gåvorna är helt enkelt att vara tillsammans med vänner och familj. Försök att tillbringa tid med de människor som betyder mest för dig under denna festliga årstid!

Att ge julklappar med omsorg får människor att känna sig nöjda med sina presenter eftersom de vet att någon tänkte på dem när de valde dem. Det innebär också att det är mer sannolikt att du kommer att bli ihågkommen när presenten öppnas, så tänk på det här tipset när du tänker på ditt framtida jag när du köper julklappar till vänner eller familjemedlemmar som är svåra att köpa till!

Ge hållbara presenter den här julen!

Om du insisterar på att köpa en present, se till att välja något som är tillverkat av hållbara material som trä eller papper. Det finns många webbplatser där du kan köpa handgjorda gåvor eller andra varor som tillverkas av småföretagare som främjar ett hållbart liv. Du kan också söka efter dessa saker på nätet och köpa dem direkt från skaparens webbplats.

Dina gåvor ska vara välgjorda, hållbara och återanvändbara för att hjälpa till att förebygga avfall under julen! Din gåvomottagare kommer att tacka dig och om några år när de hittar din gåva på sin vind eller i sin källare kommer den att väcka goda minnen.

Pepparkakor utan palmolja

Pepparkakor har alltid varit söta sedan de uppfanns för hundratals år sedan av holländska bagare. Det är en viktig del av det svenska julfirandet, men tänk om jag säger att pepparkakorna tillagas med palmolja?

Företag som säljer kit eller skickar recept på hemgjorda pepparkakor på nätet är stora bidragsgivare till efterfrågan på palmolja. Kontroverser kring palmolja uppstod när flera företag började använda den som ett billigt alternativ. Men det finns alltid oavsiktliga konsekvenser när man konsumerar något så komplext som mat… Det finns hundratals olika arter av palmer, men cirka 40 procent av dem växer illegalt i Indonesien eller Malaysia. Detta orsakar en förlust för ursprungsbefolkningen som har ockuperat marken i århundraden nu.

Köp därför pepparkakor utan palmolja eller baka dina egna. Vill du ha en fin burk att förvara dina pepparkakor har denna e-handeln otroligt fina julburkar som du kan använda varje jul.

Riktigt gran istället för plastgran

Julgranar är ett traditionellt och bekvämt sätt att dekorera huset inför julen. Problemet med dem är att de är gjorda av plast, som inte är biologiskt nedbrytbar. Traditionella julgranar kan återvinnas genom att de lämnas till ett lämpligt insamlingsställe.

För att bli av med granen när du har tagit bort alla dekorationer kan du lämna den utanför i trädgården eller på gården i stället för att slänga den. Det blir ett bra hem för små djur!