Viktigt hålla balkongen i gott skick

Att kunna komma ut lite i friska luften är ett måste. Även om balkongen är liten så gör det stor skillnad. Där kan du sitta och fika, hänga kläder eller umgås med vänner. Om den är inglasad förlänger du säsongen med flera veckor. Med andra ord är balkonger något som höjer värdet på hemmet, samt gör livet lite lättare.

Men en balkong måste tas om hand. Vissa gamla hus är i stort behov av en balkongrenovering. Bland annat för att byggherrarna inte alltid använde de bästa materialen tidigare. Idag är allt sådant reglerat av lagar och förordningar. Så det gäller att se till att balkongerna håller modern standard för säkerhet.

Snygga balkonger som pryder sin plats

Sedan är det den estetiska frågan. En balkong sitter på utsidan och är tydligt synlig av alla som går förbi. Om du vill ha ett snyggt och propert hus är en väl underhållen balkong ett måste. Den behöver inte vara stor eller elegant, men i gott skick. Ibland är det läge för en balkongrenovering.

Vem vet om din balkong kan komma att användas för något särskilt? Som att spela in en film till exempel. Om handlingen har en balkong som en central del kommer den helt klart att bli välkänd. Det för osökt tanken till Verona där folk vallfärdar till Juliets balkong. Och hon var en personlighet i en bok. Läs mer i SVT om Södertäljes populära balkong.

Ha god översikt

En fördel med balkonger är att du kan se långt. Du får en överblick av allt som är där nere, inklusive barnen som leker på gården. Många historiska moment har utspelats på balkonger, som när Mussolini talade till massorna i Rom. Den balkongen finns fortfarande kvar. I Finland har de det motsatta mot fascistisk propaganda. Hundraårig gammal tradition där freden utlyses från balkongen.

Poängen är dock att du kan se folk om du står lite högre upp. Och de kan se dig om du vill, som när den engelska kungafamiljen vinkar till besökarna. Om du däremot sitter ner så kan du vara ifred, vilket ju är vad de flesta önskar sig. Några sköna stolar, kanske en matta eller två, ett glas med något gott och en bra bok. Det är semester på sitt allra bästa. När skymningen faller på tänder du några ljus och tar fram middagen.

Utnyttja din balkong

Det är alltså grundläggande att ha en balkong som är i gott skick. Anlita någon att kontrollera och göra upp en plan för eventuell renovering. Sedan håller den bra länge, det är ingenting du gör varje dag. Men du kan gå ut och njuta av din balkong varje dag, vilket många också gör. I alla fall när solen tittar fram och den varma årstiden kommer i gång. Då ser du folk ute på balkongerna lite här och där.

På sina håll har de tävlingar om vem som dekorerar sin balkong på bästa sätt. Dels det som du ser själv, hur du inreder och gör den mysig. Men även hur den ser ut utifrån, och då är det ofta växter och blommor som de ser efter. En del har nästan magiska händer, de kan skapa en underbart vacker och inbjudande atmosfär på bara en liten balkong.

Balkonger är fantastiska uppfinningar, som ger dig en bra mycket större bostad. Det är mer än de få kvadratmeter som sitter fast på huset. För du kan se och uppleva bra mycket från din balkong.