Bekämpa jordmyror – Så blir du av med myror

Den här artikeln handlar om hur man bekämpar jordmyror. Att använda myrfällor är ett bra sätt att bli av med små myrkolonier. Borsyra är också ett effektivt medel mot myror om det blandas med socker eller honung som lockbete. Om det inte är möjligt kan du lösa upp borsyra i kokande vatten och spraya det över drabbade områden.

Du kan använda saltkratrar fyllda med borsyra mot torra dammspår som finns hängande på dina väggar eller golv nära ingångar till angripna områden utomhus. Svarta myror är vanligtvis lättare att bekämpa än andra arter eftersom deras bon är mindre och de har ofta bara en ingång/utgångspunkt vilket gör det lätt att hälla kokande tvål. Här hittar du allt du behöver för att bekäma jordmyror.

Hur bekämpar man myror utomhus?

Den vanligaste platsen för myrbon är jorden. Oftast bygger de sina kolonier där och därför kan de i stort sett alltid förbli nominellt oupptäckta av människor. Det är därför en bra idé att leta efter ett bo åtminstone då och då. Om du vet att en koloni finns i din trädgård eller på din terrass är det inte särskilt svårt att hitta den. Men om du inte vet var de bor kan du hålla utkik efter tecken på att de finns: små hål i marken överallt (särskilt under lövhögar), små högar med många ingångshål eller till och med bara spår av föda längs stigar är alla tecken som markerar att det kan finnas något under jord.

Vad är bra mot myror?

Det bästa du kan använda för att bekämpa myror i trädgården är borsyra

  • Lägg en sked av det i alla ingångar och hörn runt om där du tror att det kan finnas ett bo (använd näsan för att följa doftspåren)
  • Dränk eventuella matrester med kokande vatten, om möjligt. Om det inte är möjligt, lös upp lite borsyra i kokande vatten och spraya det över de drabbade områdena
  • Blanda borsyra med socker eller honung som lockbete och ställ ut små krukor (eller häll det på brödbitar)
  • Gör små kratrar med salt och borsyrelockar; håll dem rena så att de förblir intakta
  • Spraya borsyraöver de torra, dammiga spåren av myror som du hittar runt ditt hus

Hur blir man av med svarta myror?

Om du vet var de bor, gå dit på natten med en stark ficklampa och några pappershanddukar. Tänd ficklampan och se om du inte hittar några myror som skyndar sig i skydd. Om så är fallet, titta på var de springer och täck dem försiktigt med stora pappersbitar. Om en myra lämnar kolonin för att leta efter mat kommer den förmodligen att ta med sig den tillbaka till boet, vilket innebär att alla kommer att vara ute inom några minuter, vilket gör det mycket lättare att fånga dem. När alla myror är fångade (eller de flesta av dem) släcker du ficklampan och låter allt vara som det är i ungefär en halvtimme. Efteråt kan du ta bort alla pappersbitar som innehållermyror och häll lite diskmedel på dem, så att myrorna inte kan klättra ut igen.

Vad kan man använda för att bekämpa myror?

Det finns många medel mot små myrkolonier i trädgården. De flesta bekämpningsmedel som finns i handeln fungerar mycket effektivt, men de uppfyller inte alltid ekologiska normer – om inte annat så för att de oftast inte får säljas som ekologiska produkter eller på grund av att de är mycket giftiga för människor eller andra djur. Dessutom är effekten av de flesta kommersiella bekämpningsmedel ofta begränsad eftersom de inte påverkar alla delar av en stor koloni och många enskilda myror kan bära tillbaka maten till boet innan den har utsatts för giftet. Det finns också gifter som innehåller myrbete bestående av socker och insektsbekämpningsmedel som kan användas effektivt mot myror.